Honden en paarden op het strand

Lekker met je hond naar het strand, heerlijk toch ? Of een ritje met je paard langs de vloedlijn. Alleen is dat niet overal en altijd toegestaan.

Hieronder vindt u een lijst van kustgemeenten met de perioden en tijden wanneer u wel met uw viervoeter op het strand mag zijn. Voor extra informatie: www.hondenaanboord.nl

Noord Holland

Bergen
Paarden
1 mei tot 1 oktober zijn paarden toegestaan op de activiteitenstranden en op de zonnestranden alleen voor 10.00 uur en na 19.00 uur.
1 oktober tot 1 mei zijn paarden op zondagen en feestdagen na 12:00 tot 18:00 verboden op het strand.
Er is voor paarden zowel honden en opruimplicht. Dit geldt 7 dagen in de week het hele jaar door.
Honden
1 oktober tot 1 mei mogen honden los op het hele strand van Bergen aan Zee.
1 mei – 1 oktober   tussen 10:00 –19:00 uur alleen op de activiteiten stranden mits aangelijnd

tussen 19:00 – 10:00 mogen honden los op het hele strand van Bergen aan Zee.

Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op een klein deel van het strand in Bloemendaal aan Zee (van de opgang bij strandpaviljoen Parnassia richting IJmuiden tot de bordjes ‘verboden voor honden’ bij strandpaal 59.500 aan het begin van het naaktstrand).

Castricum
1 mei – 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20:00 tot 9:00 uur.

Callantsoog -Sint Maartenzee -Petten
De Kop van Noord-Holland heeft een 30 kilometer lange kuststrook langs de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is vanuit vrijwel al deze plaatsen snel bereikbaar. Alleen vanuit Sint Maartenszee moet men ca. 10 minuten te voet worden afleggen door de duinen om het strand te bereiken.
Honden mogen van oktober t/m april los op het strand van Callantsoog.
Van mei t/m september zijn honden tussen 07.00 en 19.00 uur alleen aangelijnd toegestaan. In die periode mogen ze ’s avonds vanaf 20.00 uur wel los lopen op het strand.

Den Helder / Julianadorp

Op het strand van Den Helder en Julianadorp zijn honden het hele jaar toegestaan, in de periode van 1 mei tot 1 oktober dienen zij te zijn aangelijnd.
Paarden zijn ook het hele jaar toegestaan maar van 1 mei tot 1 oktober niet tussen 09.00 en 19.00 uur.

Egmond
Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur

Schoorl
Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur
Wijk aan Zee
Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20 tot 9 uur

IJmuiden
Tussen 1 mei en 31 augustus zijn honden alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn.Het is vanaf 1 september mogelijk om van IJmuiden naar Bloemendaal aan Zee (strandopgang Parnassia) te wandelen.

Zandvoort
Met de hond op het strand Het strand is dé ideale plek om de hond uit te laten, ze kunnen zich lekker uitleven op het uitgestrekte strand of een frisse duik nemen in de zee. Er zijn wel een paar regels; zo mogen er van 15 april tot 1 oktober geen honden op het Zandvoortse strand komen tussen 09.00 uur en 19.00 uur. Na 19.00 uur en voor 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze mogen dan ook lekker onaangelijnd rondlopen. Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand vrij rondlopen. Ruimt u wel meteen de hondenpoep op? Daarmee voorkomt u een boete en iedereen is met het opruimen gediend. Op verschillende plaatsen staan automaten met daarin opruimzakjes voor hondenpoep.

Paarden op het strand
Van 1 maart tot 1 oktober is het verboden om met een rij- of trekdier op het strand te rijden of om er één op het strand te hebben. De overige maanden kunt u heerlijk over het strand galopperen.

Zuid Holland

Den Haag
Het Zuiderstrand is een 9 kilometer lange kusstrook tussen Monster en de zuidkant van de haven van Scheveningen. Honden mogen van 1 oktober tot 15 mei los op het Zuiderstrand. In het gebied tussen het Markenseplein en Fuutlaan (strandpaviljoen De Kwartel) mogen honden het hele jaar los lopen en vanaf het einde van de Michiel Vrijenhoeklaan vanaf Parker Beachclub.

Hoek van Holland
Hoek van Holland, ook wel ‘Rotterdam aan Zee’ genoemd, heeft een strand van ca 250 meter breed en 3,5 kilometer lang.
Honden mogen van 1 september tot 1 mei los op het strand van Hoek van Holland.
In de periode van 1 mei tot 1 september mogen honden na 19 uur los op het strand, tot 9 uur ’s ochtends.

Noordwijk
Er is een deel van het strand het hele jaar toegankelijk voor honden. Vanaf strandopgang nr. 1, aan het eind van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk, tot aan Katwijk is ongeveer 4 kilometer hondenstrand.
Op de boulevards geldt het hele jaar door een aanlijnplicht, maar er zijn twee uitzonderingen. Honden mogen loslopen op de Kon. Wilhelmina Boulevard (tussen de afgangen 10 en 11, tussen de afgangen 13 en 14 en tussen de afgangen 11 en 12 deze uitlaatstroken zijn ingericht als duin met daaromheen een pad) en de Kon. Astrid Boulevard (op de parkeerplaatsen tussen de afgangen 1 en 2 en tussen de afgangen 4 en 6.)

Katwijk
Van 1 april tot 1 oktober zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur.

Scheveningen
Honden mogen van 1 oktober t/m 15 mei los op het strand van Scheveningen.
In twee gebieden (op het Noorderstrand en het Zuiderstrand) mag de hond het hele jaar los lopen, maar 15 mei – 1 oktober geldt er wel de verplichting poep op te ruimen.
Op het Noorderstrand mogen honden het hele jaar los tussen de laatste en een na laatste strandopgang vanaf het Zwarte Pad in Scheveningen.

Wassenaar
Honden mogen van 15 september tot 15 mei los op het strand van Wassenaar.
In de periode van 15 mei tot 15 september mogen honden na 19 uur los op het strand, tot 7 uur ’s ochtends.
Tussen strandpaal 91 en 92 mogen de honden gedurende het hele jaar los lopen. Dit gedeelte is alleen te bereiken via een aangegeven wandelroute door het duingebied Berkheide. In Berkheide moeten honden wel aan de lijn.

Westland
Honden – In de periode van 15 mei tot 15 september is het toegestaan met honden (aangelijnd of niet aangelijnd) het strand te bezoeken ten zuiden van strandopgang Strandweg tot strandopgang Beukel.
Paarden; Rij- en trekdieren – In de periode van 15 mei tot 15 september is het voor 10.00 uur en na 19.00 uur toegestaan paard te rijden op het Westlandse strand.

Zeeland

Cadzand
Honden mogen van 1 oktober t/m 1 juni los op het strand van Cadzand.
Van 1 juni tot 1 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.

Vrouwenpolder
Honden zijn van 1 mei tot 1 oktober op bepaalde delen toegestaan van 8.00 tot 18.00 u, mits aangelijnd. Deze gedeelten zijn altijd duidelijk aangegeven. In overige periodes en op overige tijden mogen honden altijd loslopen, maar wel onder toezicht.

Walcheren

Honden
1. De volgende strandvakken aan te wijzen waar honden gedurende het badseizoen verboden zijn:

-het Veerse Meerstrand

-tussen overgang “Zandput” tot en met de Veerde Gatdam

-kern Domburg, vanaf paalhoofd 16.0 tot overgang “Hoogduin”, en vanaf overgang “Berkenbosch” tot gemeentegrens voormalige gemeente Veere;

• 2. De volgende strandvakken aan te wijzen waar honden, mits aangelijnd, van gedurende het badseizoen (tussen 10.00 en 19.00 uur) zijn toegestaan:

Alle stranden op het grondgebied van de gemeente Veere, met uitzondering van de stranden zoals genoemd onder I;

• 3. De volgende strandvakken aan te wijzen waar honden, gedurende het badseizoen voor 10.00 uur en na 19.00 uur en buiten het badseizoen zijn toegestaan: Alle stranden op het grondgebied van de gemeente Veere.   Artikel 5:43

 Paarden
• 1. Het is verboden gedurende het badseizoen van 10.00 uur tot 19.00 uur op het strand één of meer paarden te hebben;

• 2. Burgemeester en wethouders kunnen strandvakken aanwijzen waar het in het eerste lid gestelde verbod niet geldt;

• 3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor de politie bij de uitoefening van de opgedragen taken;

• 4. Burgemeester en wethouders kunnen strandovergangen aanwijzen die gedurende het badseizoen verboden zijn voor paarden.

Waddeneilanden
Schiermonnikoog
Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen
binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog);
in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand;
op Het Rif.
Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).

Terschelling
Op het strand  en in het bos op Terschelling mogen honden het hele jaar los lopen. Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn.
Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).
Verspreid over het eiland ligt ruim 200 kilometer aan overharde paden, die geschikt zijn als wandelpad. Daarvan is 30 kilometer speciaal ingericht als natuurwandelpad. Staatsbosbeheer heeft zeven paaltjeswandelingen uitgezet
Terschelling kent ook een lange afstandswandeling van 43 kilometer. De route staat beschreven in de gids Terschelling, een landschapsverkenning te voet van Kim van Dam en Freek Zwart.

Texel
Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand.
Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen los lopen

Vlieland
Honden mogen ze het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland.
Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond vantevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl.
In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden ook los lopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebod.